WirtualneMedia.info
Wszystko co ciekawe w jednym miejscu

Raport roczny rynku nazw domeny .pl w 2017 roku

Rejestr domeny .pl w NASK opublikował właśnie swój pierwszy raport roczny „Rynek nazw domeny .pl” zawierający szczegółowe informacje podsumowujące rok 2017, w tym dane nie publikowane wcześniej.

0

W 2017 roku łączna liczba nazw w domenie .pl wyniosła ponad 2,54 mln i zmniejszyła się o ok. 4,7 proc w stosunku do roku poprzedniego. W zeszłym roku zarejestrowano prawie 900 tys. nowych nazw co oznacza, że co ok. 40 sekund rejestrowano nową nazwę.

Wśród Partnerów NASK, liderem rynku została nazwa.pl, która zanotowała wzrost ok. 4 proc. Na drugie miejsce spadł Home.pl, który odnotował największą stratę obsługiwanych nazw w domenie .pl
(o ponad 178 tys., czyli ponad 27 proc.). Na trzecie miejsce awansowała firma OVH, która miała największy wzrost obsługiwanych nazw w domenie .pl (prawie 12 proc.) spośród 10 największych rejestratorów.

Zwiększyła się liczba abonentów domeny .pl – na koniec 2017 było ich ponad milion, z czego ok. 66% stanowili przedsiębiorcy.

Udział domeny .pl w krajowym rynku domen był najwyższy i wyniósł ponad 72%. Dla większości abonentów w Polsce nazwa z końcówką .pl jest od wielu lat nazwą pierwszego wyboru.

Domena .pl jest na 6 miejscu w Europie i na 10 miejscu na świecie wśród wszystkich rejestrów domen krajowych.

W 2017 roku, rejestr .pl aktywnie działał w Polsce i Europie na rzecz rozwoju internetu, w tym szczególnie edukacji i bezpieczeństwa domen internetowych. Informacje na ten temat również znalazły się w opublikowanym raporcie.

Chcesz być na bieżąco z ciekawymi informacjami dnia? Polub nas na Facebooku!

Komentujcie na Facebooku lub na naszj stronie. Wasze zdanie jest dla nas bardzo ważne, dlatego czekamy również na Wasze maile. Już wiele razy nas zainspirowały do napisania ciekawego artykułu. Najciekawsze zamieścimy w naszym serwisie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Redakcja portalu zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób, zawierających słowa wulgarne lub nie odnoszących się merytorycznie do tematu artykułu, wpisu. Informujemy, że oprogramowanie rejestruje dane osoby komentującej (IP, czas), które na wniosek prokuratury, sądu lub policji mogą zostać przekazane celem ścigania sprawców czynów sprzecznych z prawem. Więcej informacji w regulaminie portalu i polityce prywatności.
BitBay - Największa Polska giełda cyfrowych walut